Utbildningen Hållbarhetskompetens för inköpare och upphandlare är en unik, kortare yrkeshögskoleutbildning på distans som dyker i hållbarhetsfrågor på djupet. Den är godkänd av Myndigheten för yrkeshögskolan och riktar sig till dig som redan arbetar inom inköp eller upphandling – och som vill stärka din förmåga att ställa krav, analysera leverantörskedjor och arbeta mer hållbara inköp och upphandlingar.

Intresset från näringslivet är stort, både vad gäller deltagande i undervisningen och framtida samarbeten. Under utbildningen medverkar experter från bland annat IKEA, SAAB, Upphandlingsmyndigheten, Ving och Oatly genom föreläsningar, case och workshops.

Ansökan är nu öppen inför hösten 2025 och våren 2026!

 

Vad handlar utbildningen om?

Som inköpare eller upphandlare i dagens arbetsliv behöver du kunna mer än affärer. Du behöver kunna analysera hållbarhetsrisker, förstå hur globala leverantörskedjor fungerar och kunna kravställa med stöd i exempelvis ISO-standarder och CSRD. Rollen kräver både strategiskt tänkande och praktisk förmåga att omsätta hållbarhetsmål i konkreta inköpsbeslut. Under utbildningen får du träna på detta genom verkliga case, riskanalyser och scenarioövningar – med stöd av branschens främsta experter.

Utbildningsmetod

Grundtanken med Näringslivsakademins pedagogik är att ge våra studenter möjlighet att utbilda sig oavsett bakgrund, livssituation och bostadsort. Skolan eftersträvar att erbjuda en jämlik utbildning där du kan tillgodogöra dig kunskapen i din egen takt och välja dina egna studietider. Föreläsningar erbjuds dagtid och spelas in för att ge möjlighet till repetition.

I god tid innan kursstart publiceras information om studielitteratur, examinationsmoment och övrigt som du bör ta del av, på skolans lärplattform och är anpassat för dig som vill kombinera exempelvis med arbete.

Utbildningen bedrivs på svenska, men ett par av kurserna kommer delvis vara på engelska.

Utbildningen innehåller följande undervisningsmetoder, samtliga anpassade för ett lärande på distans:

– digitala föreläsningar
– självstudier
– digitala studiebesök
– teoretiska och praktiska tillämpningar
– entreprenöriellt lärande i form av problembaserade uppgifter
– gruppövningar

Kostnadsfri utbildning

Alla Näringslivsakademins utbildningar är kostnadsfria och CSN-berättigade. Du ansvarar själv för att söka studiebidrag och lån, vilket du gör via www.csn.se.

Samarbeten

Näringslivsakademin samarbetar med SILF (Sveriges Inköps- och Logistikförbund) som bl.a. erbjuder mentorskap för studenter. Både medlemskapet och mentorskap är kostnadsfritt för studenter, läs mer här: SILF för studenter.
En av utbildningens ledamöter är även ledamot i SILF.

Kurser som ingår i utbildningen

Hållbarhet 1 – Introduktionskurs 15p

Hållbarhet 2 – Internationella standarder 20p

Hållbarhet 3 – Hållbara inköp 25p

Grundläggande behörighet:
  • Gymnasieexamen från gymnasieskolan eller kommunal vuxenutbildning
    • Alternativt har en svensk eller utländsk utbildning som är motsvarande
Särskilda förkunskaper:

Som lägst betyg E/3/G eller motsvarande kunskaper i följande kurser:

  • Engelska 6/B
  • Svenska 2/B alt Svenska som andraspråk 2
Yrkeserfarenhet i omfattning och tid

1 år heltid i rollen om inköpare, upphandlare eller motsvarande yrkesroll.

Utbildningen startar vecka 45 (den 3 november 2025) och den avslutas vecka 16 år 2026.

Ansökan till utbildningen görs via ansökningsportalen.

Den når du här: Näringslivsakademins ansökningsportal

 

I utbildningens ledningsgrupp ingår följande företag, tillsammans med representant från klassen respektive skolan.
Utöver representanter från näringslivet finns även en representant från skolväsendet med ansvar för den pedagogiska utvecklingen i utbildningen.